Σάββατο 26 Μαΐου 2018

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΓΡΑΦΑ του Π.Νανου

Αισθήματα βαθιάς λύπης γεννήθηκαν από την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας (κατά πλειοψηφία) να αναλάβει ρόλο Ποντίου Πιλάτου στο περιβαλλοντικό έγκλημα που σχεδιάζεται στην περιοχή των Αγράφων.
Στην κορυφογραμμή της Νιάλας και άλλες κορυφές των Αγράφων με υπογραφή και άδεια της κυβέρνησης ετοιμάζουν εγκατάσταση ανεμογεννητριών γιγαντίων διαστάσεων.
Οι υπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ.Σταθάκης και Σ.Φάμελλος πρέπει να ακυρώσουν τις δύο άδειες εγκατάστασης αιολικών πάρκων στα ιστορικά Άγραφα, για λόγους περιβαλλοντικούς, αισθητικούς, ιστορικούς, πρωτίστως αναπτυξιακούς και τελικά κοινωνικούς.
Τα βουνά αυτά γεωγραφικά ανήκουν στο Νομό Ευρυτανίας και το Δήμο Αγράφων, ωστόσο η βίαιη επέμβαση στην Φύση θα πλήξει πρωτίστως την λίμνη Πλαστήρα και την Καρδίτσα, με πρώτο θύμα την δολοφονία της «Κοιμωμένης των Αγράφων», το διάσημο μνημείο της Φύσης!
Πρόκειται για την πλέον βίαιη επέμβαση σε μία από τις καθαρότερες περιοχές της Ευρώπης, σε μια ανόθευτη και προστατευόμενη περιοχή Natura, με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στο φυσικό, ιστορικό και πολιτιστικό Περιβάλλον και με ανυπολόγιστες σε βάθος χρόνου επιπτώσεις.
Οι περιβαλλοντικές και αισθητικές επιπτώσεις θα είναι άμεσες και ορατές:

1ον Θα απαιτηθεί να διανοιχθούν μεγάλοι δρόμοι για να ανέβουν μεγάλα φορτηγά, γερανοί, και μηχανήματα έργων για να μεταφέρουν υλικά συναρμολόγησης του αιολικού πάρκου στις κορυφογραμμές των Αγράφων. Η επέμβαση αυτή θα τραυματίσει ανεπανόρθωτα το τοπίο και ήδη έχουμε την αρνητική εμπειρία από τους δρόμους μικρότερης σημασίας όπως Νιάλα, Βουτσικάκι, κ.ά. Οι επιπτώσεις από τις εκτεταμένες διανοίξεις δρόμων, την αλλαγή της πορείας των νερών, την διάβρωση των εδαφών που θα προκύψει, τις επιπτώσεις στην σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, κανένας δεν μπορεί να προβλέψει αφού δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στην περιοχή. Οι όποιες αναφορές υπάρχουν, είναι αυτές που έγιναν κατόπιν παραγγελίας των επενδυτών για να πάρουν το διαβατήριο της επένδυσης.
2ον Πρόσθετη ζημιά θα γίνει με τα έργα μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος, αφού θα απαιτηθεί η εγκατάσταση δικτύων μεταφοράς Υψηλής Τάσης μήκους 3,8 χιλιομέτρων διατρέχει το «τοπίο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους» της περιοχής Λίμνης Πλαστήρα, η οποία προστατεύεται από ανάλογες συνθήκες όπως η Νatura 2000 κ.ά. Η εγκατάσταση τέτοιων δικτύων μεταφοράς υψηλής τάσης μεταξύ των άλλων εισάγουν κίνδυνο πυρκαγιάς σε περιοχές που μέχρι τώρα δεν γνώριζαν σοβαρούς κινδύνους στα ελατοδάση των περιοχών από όπου θα διέρχεται τώρα το δίκτυο.
3ον Οι αισθητικές επιπτώσεις θα είναι αρνητικές αφού θα καταστραφεί η ομορφιά και η αισθητική του τοπίου ανεπανόρθωτα, σε σημείο τέτοιο που η περιοχή θα χάσει για πάντα την ταυτότητά της. Η οπτική ρύπανση που θα υποστεί το περιβάλλον θα είναι ανάλογη της ραδιενεργούς μόλυνσης στο έδαφος του Τσερνόμπιλ στην Ουκρανία. Τα σιδερένια εξαμβλώματα ύψους δεκάδων μέτρων το καθένα, θα καταστρέψουν την αισθητική ταυτότητα της περιοχής, ιδιαίτερα όταν οι εγκαταστάσεις θα εγκαταλειφθούν όταν το κόστος συντήρησης και αντικατάστασης των φθορών θα αποδειχθεί είναι ασύμφορο. Θα μοιάζει με το βυθισμένο κρουαζιερόπλοιο στην Σαντορίνη που κανένας δεν πρόκειται να ανελκύσει λόγω κόστους, παρά τις θετικές αποφάσεις για ανέλκυση.
4ον Μια τόσο μεγάλη επέμβαση στο τοπίο προδίδει έλλειμμα σεβασμού και προσβάλει βάναυσα την Ιστορία και τον Πολιτισμό των Αγράφων, που έχει ταυτιστεί με τους Αγώνες για την Ελευθερία, από τα χρόνια των Μπουκουβαλαίων, του Κατσαντώνη και του Καραϊσκάκη μέχρι τα παλικάρια της Εθνικής Αντίστασης. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν θρησκευτικά και άλλα μνημεία που δεν επιτρέπεται να θαφθούν κάτω από την σκιά γιγαντιαίων ανεμογεννητριών. Η φυσιογνωμία του Τόπου και του τοπίου, η περηφάνια των βουνών και των ανθρώπων δημιούργησαν έναν πολιτισμό που τον διαβάζει εύκολα ο επισκέπτης σε κάθε του βήμα, προπάντων στα λαγαρά μάτια των μόνιμων κατοίκων που κανένας δεν τους ρώτησε αν θέλουν στον τόπο τους την καταστροφή.
5ον Για τους παραπάνω λόγους, για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του τόπου επιβάλλεται να διατηρηθεί το Περιβάλλον ανέπαφο, ενώ χρειάζονται προσπάθειες ανάδειξης ως ένα ευρωπαϊκό πάρκο με υψηλή περιβαλλοντική, ιστορική και πολιτιστική αξία. Η περιοχή των Αγράφων είναι το ανεκτίμητο κεφάλαιο της ορεινής Καρδίτσας και της Ευρυτανίας. Είναι το περιβαλλοντικό, ιστορικό και πολιτιστικό απόθεμα, το οποίο δεν θα επιτρέψουμε να γίνει πλιάτσικο, στο όνομα μιας υποτιθέμενης «πράσινης ανάπτυξης», πράσινων αλόγων και λαγών με πετραχήλια, όπως τάζουν ορισμένοι στους Ευρυτάνες Αγραφιώτες.
Η καθαρότητα της Φύσης είναι το μοναδικό μας συγκριτικό πλεονέκτημα, είναι ο τόπος για την ανάπτυξη του ορεινού εναλλακτικού τουρισμού με τις ποικίλες μορφές και θέματα, όπως ο περιβαλλοντικός και ορειβατικός τουρισμός, ο οικο – τουρισμός, η γευσιγνωσία, τα βότανα, ο αγροδιατροφικός, ο θρησκευτικός, πολιτιστικός, εκπαιδευτικός, αθλητικός, ιστορικός, καλλιτεχνικός τουρισμός και τόσες άλλες μορφές που εμπλέκουν το σύνολο της κοινωνίας. Αντίθετα τα όποια οφέλη από τις ανεμογεννήτριες θα πηγαίνουν στις τσέπες των επενδυτών και σε εμάς θα μένει ως θέα το τραυματισμένο τοπίο στα μάτια και την ψυχή μας.
6ον Η δημιουργία γιγάντιων αιολικών πάρκων δεν θα φέρει θέσεις εργασίας για τους ντόπιους, το αντίθετο. Οι όποιες εργασίες εγκατάστασης των ανεμογεννητριών από εξειδικευμένο προσωπικό που δεν θα έχει σχέση με την περιοχή. Σε βάθος χρόνου από την υποβάθμιση του περιβάλλοντος θα χαθούν τα όποια οφέλη προσδοκά η περιοχή από τον εναλλακτικό τουρισμό, την παραδοσιακή γεωργία και κτηνοτροφία. Σε βάθος χρόνου θα ακυρωθούν στην πράξη επενδύσεις, σχέδια και όνειρα για την ανάπτυξη των Αγράφων που αποτέλεσε αίτημα και μαχητική διεκδίκηση την δεκαετία του 1980. Η περιοχή που θα πληγεί ιδιαίτερα θα είναι η λίμνη Πλαστήρα, διότι αυτή θα υποστεί την άμεση οπτική ρύπανση από τους χιλιάδες τόνους σιδεροκατασκευών που θα ρίξουν βαριά την σκιά στο σημερινό παραδεισένιο τοπίο. Αντίθετα η ανάδειξη και αναβάθμιση του φυσικού, ιστορικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της ορεινής ζώνης είναι το οξυγόνο για την τουριστική βιοτεχνία της περιοχής και οφείλει να αποτελέσει υψηλή προτεραιότητα. Η περιβαλλοντική και αισθητική υποβάθμιση της περιοχής με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών, πέραν του τραυματισμού του τοπίου που θα προκαλέσει μόνιμη αναπηρία, με έμμεσο αντίκτυπο στην ακύρωση των προσπαθειών για εναλλακτικές θεματικές μορφές τουρισμού που είναι το μέλλον της περιοχής.
7ον Τέλος, υπάρχει ένας βαθύτερος συμβολισμός ο οποίος είναι έντονος ειδικά σε όλους εμάς που η τύχη το έφερε να χτυπάει στην καρδιά μας η Αγραφιώτικη αξιοπρέπεια και περηφάνια. Τούτος ο τόπος κύριοι επενδυτές και προσωρινοί διαχειριστές της κρατικής ή όποιας άλλης εξουσίας, δεν γνώρισε ποτέ κατακτητή. Πορεύτηκε αυτόνομα και δεν προσκύνησε Βυζαντινούς αυτοκράτορες, Οθωμανούς σουλτάνους και αγάδες. Από εδώ πέρασαν τούρκοι και αρβανίτες, ούννοι και άλλοι κατακτητές, έκαψαν και ρήμαξαν τα Αγραφιώτικα χωριά, εκτέλεσαν άμαχους, αλλά ποτέ δεν διανοήθηκαν να μείνουν μόνιμα, διότι ήξεραν τι σημαίνει κλέφτικο καριοφίλι και αντάρτικο όπλο. Το ίδιο κι εμείς σήμερα δεν θα επιτρέψουμε στο όνομα της δήθεν ανάπτυξης να καθίσουν στο σβέρκο των Αγράφων οικονομικοί κατακτητές, επενδυτές τάχα που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ροκανίσουν κρατικές και άλλες επιδοτήσεις για την εναλλακτική ενέργεια, εξασφαλίζοντας κέρδη εκ του ασφαλούς. Εμείς οι Αγραφιώτες θέλουμε αμόλυντο και καθαρό το Περιβάλλον που μας παρέδωσαν οι παππούδες μας. Τον μόνο άνεμο που μπορούμε να τους διαθέσουμε, είναι αυτός που πνέει εδώ διαχρονικά:
της Ελευθερίας και της Αντίστασης.
Στους Αγραφιώτες που υπέγραψαν για στην υποδούλωση των ανυπότακτων Αγράφων στα οικονομικά συμφέροντα, τους λέμε ότι βιάστηκαν να ιδούν το τυρί των «αντισταθμιστικών οφελών», αλλά δεν είδαν την φάκα, γι’ αυτό τους καλούμε να επανεξετάσουν την θέση τους. Διαβεβαιώνουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν «αναπτυξιακό εφιάλτη» να διαταράξει τον ύπνο της Κοιμωμένης των Αγράφων, ούτε θα αφήσουμε να γίνει βιασμός της Φύσης, της Ιστορίας και του Πολιτισμού των Αγράφων. Όσοι δε συνδέσουν την υπογραφή τους με το περιβαλλοντικό έγκλημα, θα λογοδοτήσουν στην Ιστορία και την Αγραφιώτικη Μνήμη. Ταυτόχρονα όμως θα κληθούν να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη για παράβαση καθήκοντος.
Οι Δήμοι Αγράφων Ευρυτανίας, Καρδίτσας, Λίμνης Πλαστήρα από όπου διέρχονται τα δίκτυα πρέπει να ξαναδιαβάσουν τις αποφάσεις που πήραν, όπως και οι περιφέρειες Στερεάς Ελλάδος και Θεσσαλίας. Αυτά ως προοίμιο και ως μία ξεκάθαρη θέση για να μην επικαλεστούν ως άλλοθι αργότερα ότι «δεν γνώριζαν» και ότι «δεν είχαν διαβάσει τους φακέλους».
Κάτω τα χέρια από τα Άγραφα, διαφορετικά η συνέχεια θα είναι θερμή…
Παναγιώτης Νάννος εκ Βουνεσίου Αγράφων.
ΥΓ: Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΑΓΡΑΦΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ!ΠΡΩΤΙΣΤΩΣ ΚΑΘΕ ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ,
ΚΑΘΕ ΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ
ΠΑΡΤΕ ΜΑΖΙΚΑ ΜΕΡΟΣ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΟΥ ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΕΥΡΥΤΑΝΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 2/6/2018 ΚΑΙ ΩΡΑ 7 ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΣΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, Ακαδημίας 50, αίθουσα Αντ. Τρίτση.
την ίδια μέρα και ώρα στο Παυσίλυπο Καρδίτσας θα πραγματοποιηθεί ανάλογη συγκέντρωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

αφηστε τα σχολια σας