Παρασκευή 20 Ιουλίου 2012

ΚΙΤΑΠΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ

 Κατάστιχο της απογραφής του 1454. Στο 374b είναι αφιερωμένο ολόκληρο στον Μεσενικόλα.
Εδώ είναι η απόδοση με Λατινικούς χαρακτήρες των κατάστιχων σύμφωνα με ματάφραση που έκαναν Τούρκοι μελετητές.
 Κατάστιχο της απογραφής του 1454. Στο 374a αναφέρεται ο Μεσενικόλας.
 Χάρτης της περιοχής μας στην πρώιμη Οθωμανική περίοδο.
Αν προσεξετε στο χαρτι οι τουρκοι ονομαζαν το Μορφοβουνι (vonis) και τον Μεσενικολα (mosnikola)
Μεγαλύτερος χάρτης του Σαντζακίου (Νομού) Τρικάλων που τότε περιλάμβανε τους σημερινούς νομούς Τρικάλων, Καρδίτσας, Ευρυτανίας και μεγάλο μέρος του Νομού Λάρισας.








δημοσιευτηκαν απο τον Γ.ΚΡΑΝΙΑ στο facebook
























Ένας Βουνεσιώτης στο Λονδίνο – Ο Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ πήρε το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα

Ο Παπαμιχαήλ Αλέξανδρος γιος της Ειρήνης Παπαμιχαήλ – Ρεφενέ, εξασφάλισε τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου στα 50 χλμ βάδην. Ο Βουνεσιώτης αθλητής έπιασε το όριο για τους Ολυμπιακούς σε αγώνα που διεξήχθη στην πόλη Ντούντιτσε της Σλοβακίας. Με χρόνο 3 ώρες 55 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα σημείωσε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση όλων των εποχών για τη χώρα μας (το πανελλήνιο ρεκόρ κατέχει ο Σπύρος Καστάνης με 3:54:11) και τερμάτισε στην Πέμπτη θέση, ενώ επιπλέον έχει εξασφαλίσει τη συμμετοχή του στους Ολυμπιακούς και στα 20 χλμ βάδην σε αγώνα που συμμετείχε στο Λουγκάνο στις αρχές Μαρτίου. Ο Αλέξης, που αποτελεί ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του ελληνικού στίβου, γεννήθηκε στις 18/9/1988 στην Καρδίτσα. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον στίβο σε ηλικία 15 ετών, αγωνιζόμενος στον ΣΟΑ Φωκιανό Καρδίτσας και έπειτα στην Ε.Α.Ρ. (Ρέθυμνο). Να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στον Καρδιτσιώτη αθλητή.

Από την τριμηνιαία περιοδική έκδοση των Απανταχού Βουνεσιωτών «Μορφοβουνιώτικη Φωνή»

ΣΗΜΕΡΑ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Ο ΑΗ-ΛΙΑΣ

Θωμάς Κατσακιώρης 
Εορτάζει και πανηγυρίζει ο Ιερός Ναός Προφήτη Ηλία στο χωριό μας.Πλήθος κόσμου συνέρεε παλαιότερα που ήταν γεμάτο το χωριό να παρακολουθήσει την θεία λειτουργία,πιστεύω να γίνεται το ίδιο και σήμερα από τους εναπομείναντες.Ποιός μπορεί να ξεχάσει τα νεανικά εκείνα χρόνια με πόση αγωνία περιμέναμε ττην γιορτή ,προκειμένου να δούμε και αν μπορέσουμε να αγοράσουμε κάποια από τα παιχνίδια που εκθετε προς πώληση στον πάγκο του ο Μακαρίτης ο ''ΑΛΚΙΔΑΣ'',ευκαιρία βέβαια να γευτούμε και το μισολυομένο από την ζεστη παγωτό του ΒΡΑΚΑ.Στους εορτάζοντες εύχομαι ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ,μεταξύ των πολλών στον ΠΑΤΕΡΑ μου και τον ΓΙΟ μου.


Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ-ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2012

Kalokairi 2012